Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@21:23:54 GMT

شاعر قلندری که تن به انتشار کتابش نمی‌دهد+ فیلم

تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۳۵۷۵۰

شاعر قلندری که تن به انتشار کتابش نمی‌دهد+ فیلم

‍‍‍‍‍‍

دومین چاپ از کتاب «عشق سوزان است»، منتخبی از شعرهای مهدی جهاندار، توسط مؤسسه شهرستان ادب در دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران عرضه شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مهدی جهاندار شاعری را از دهه 70 آغاز کرد. او تاکنون در حوزه‌های مختلفی از جمله شعر عاشقانه، آیینی و سیاسی و انقلابی طبع‌آزمایی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود اینکه جهاندار از چهره‌های شناخته شده در حوزه شعر امروز است، تنها یک کتاب از او با عنوان «عشق سوزان است» منتشر شده است؛ کتابی که گفته می‌شود به اصرار دوستانش منتشر کرده است. او خود در این‌باره به تسنیم گفته است: کتاب و فضای مجازی در ترویج شعر و معرفی آن به مخاطب مؤثر است، اما شعر خاصیتی دارد که اگر خوب باشد، بدون این ابزار نیز خودش را معرفی می‌کند. از شاعرانی که کتابی چاپ کردند نیز همان سروده‌ها بر سر زبان‌هاست که قبل از چاپ کتاب بود؛ به عبارت دیگر، برای اینکه شعری بخواهد به عنوان رسانه عمل کند، خیلی به کتاب نیاز ندارد، از این جهت به چاپ کتاب برای این منظور معتقد نبودم. اما دوستان شهرستان ادب گفتند که دوره‌های آموزشی برای شاعران نوجوان برگزار می‌کنند و این اثر می‌تواند برای این دوره‌ها مفید باشد. به همین دلیل من قانع شدم که کتاب چاپ شود.

کتاب «عشق سوزان است» که عنوانش از یکی از غزلیات معروف جهاندار انتخاب شده، توسط انتشارات شهرستان ادب برای دومین‌بار بازچاپ و روانه بازار کتاب شده است. جهاندار که پیش از چاپ این کتاب نیز از نام‌های آشنای ادبیات متعهد انقلاب اسلامی محسوب می‌شد، اشعار خود در این کتاب را در سه قالب غزل، مخمس و نیمایی‌ منتشر کرده است. در بخش غزل‌های این کتاب که با عنوان «باقی داستان دنبالۀ ابروی کیست؟» آغاز می‌شود غزل‌های آشنای بسیاری مشاهده می‌شود که هر کدام دست‌کم برای مدتی در فضای شعر کشور طنین‌انداز بودند. از جملۀ این غزل‌هاست:

و اسماعیل می‌دانست آن چاقو نمی‌برّد
که صیّادی که من دیدم، دل از آهو نمی‌برّد...

و این غزل مشهور که نام کتاب نیز از آن گرفته شده است:

عشق سوزان است بسم الله رحمان الرّحیم
هر که خواهان است بسم الله رحمان الرّحیم ...

زبان پخته، نوآوری‌های فراوان در حوزۀ ردیف و قافیه و بهره‌مندی از فرهنگ قرآنی و اهل‌بیت(ع) از ویژگی‌های این بخش از کتاب مهدی جهاندار است.

مخمس دیگر قالب اشعار این کتاب است که با عنوان «این کیست که در می‌زند این در زدن کیست؟» شروع می‌شود؛ قالبی که سالیان درازی چندان مورد توجه نبود اما در فضای شعر معاصر، باز به آن نگاهی دوباره شده است. در این بخش جهاندار یکی از مخمس‌های خود را باز در فضایی مذهبی سروده شده، قرار داده است. این مخمس در دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب نیز توسط شاعر خوانده شده است.

اما بخش آخر این کتاب با عنوان «کیست تشنه‌تر» اختصاص دارد به نیمایی‌های جهاندار که با نگاهی نو به برخی دغدغه‌های ذهنی خویش پرداخته است:

این درست
این که خسته‌ایم
این که دل‌شکسته‌ایم
اینکه سال‌هاست در انتظار تو نشسته‌ایم
ولی کسی کجاست
تا در انتظار تو
بایستد؟

جهاندار هرچند تاکنون اثر دیگری از مجموعه سروده‌هایش را منتشر نکرده، اما به واسطه شعرهایش در میان علاقه‌مندان به شعر شناخته شده است. از جمله سروده‌های او طی سال‌های اخیر، شعر معروفی بود که با موضوع فتنه سروده و در محضر رهبر معظم انقلاب خوانده شد. شعری که بلافاصله در فضای مجازی دست به دست می‌شد و مورد استقبال قرار گرفت:

فتنه شاید روزگاری اهل ایمان بوده باشد
آه این ابلیس شاید روزی انسان بوده باشد

فتنه شاید در لباس میش، گرگی تیز دندان
در لباسی تازه شاید فتنه چوپان بوده باشد

فتنه شاید کنج پستوی کسی لای کتابی؛
فتنه لازم نیست حتماً در خیابان بوده باشد

فتنه شاید در صف صفِین می جنگیده روزی
فتنه شاید در زمان شاه، زندان بوده باشد!

فتنه شاید با امام از کودکی همسایه بوده
یا که در طیّاره ی پاریس_تهران بوده باشد

فتنه شاید تابی از زلف پریشان نگاری
فتنه شاید خوابی از آن چشم فتّان بوده باشد...

او پیش‌تر در گفت‌وگویی با تسنیم درباره انتشار مجموعه «عشق سوزان است» و در نظر گرفتن ذائقه مخاطب گفته بود: مخاطب در سرودن شعر اهمیت دارد. مقام معظم رهبری هم چندبار تأکید کرده‌اند که در کارهای تبلیغی به فضای مجازی بسنده نکنید، حضور چهره به چهره خیلی در امر ترویج مؤثر است. من از ابتدا که شعر می‌گفتم، خودم را مقید  می‌دانستم که در جمع‌های مختلف از جمله انجمن‌های ادبی، هیئات و ... شعر را عرضه کنم. این باعث می‌شد که ذائقه مخاطب و شنونده و نظر و نقد آنها را داشته باشم و آن را اعمال کنم؛ البته در کنارش از نظر صاحب‌نظران و اساتید هم بهره بردم.

واکنش مهدی جهاندار به عکس قابل تأملی از فرزندان یک شهید+ عکسسروده‌ای از مهدی جهاندار: "سوریه، لبنان، فلسطین ... «کلُّ ارضٍ کربلا»"مهدی جهاندار؛ از جهان آرمانی تا اشعار آیینی و سیاسیسروده‌ای تقدیم به مهدی جهاندار/ فتنه در هیات، میان بی‌ولی‌ها سینه می‌زد

جهاندار همچنین در پاسخ به این پرسش که از کدام شاعران بیشتر تأثیر پذیرفته‌اید، افزود: توفیق داشتم که شاگرد محمدرضا آقاسی باشم. تحت تأثیر شعر و منش او بودم. آقاسی ارتباط خوب و قابل توجهی با مردم داشت و این یکی از ویژگی‌های کاری او بود. از شاعران قدیمی و کلاسیک‌ها نیز می‌توانم به حافظ و سعدی و صائب تبریزی و بیدل دهلوی اشاره کنم.

حسن صنوبری، شاعر، شعرهای جهاندار را یکی از نمونه‌های موفق شعر امروز می‌داند و معتقد است: شعر جهاندار _مخصوصاً غزل‌هایش_ شعری موسیقی‌آکند، قلندرانه، شورانگیز، طرب‌انگیز، عادت‌ستیز و رسمیت‌گریز است. شعرهای او گرچه از معانی، مضامین، معارف و حکم انباشته است، اما مخاطب عمومی هم _به خاطر همان ویژگی‌های ساختاری_ از خواندنش کیف می‌کند و این همان جایگاه عالی و آرمانی هنر است. جایی دقیقاً بین مخاطب خاص و عام. شعر جهاندار نه مانند شعرهای نخبگانی مردم‌گریز و نخبه‌پسند است نه مانند شعرهای تجاری است که محبوب عوام باشد و مطرودِ فرهیختگان. از این جهت می‌توان آن را از عالی‌ترین و آینده‌دارترین نمونه‌های شعر امروز دانست.

مجموعۀ نکاتی که گفته شد سبب می‌شود «عشق سوزان است» اثری ویژه باشد که علاقه‌مندان ادبیات، برای آشنایی با فضای شعر متعهد، از خوانش آن ناگزیر باشند. چاپ دوم این کتاب در 68 صفحه توسط انتشارات شهرستان ادب به چاپ رسیده و در دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران عرضه شده است.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شهرستان ادب کتاب شعر شهرستان ادب کتاب شعر بوده باشد فتنه شاید عشق سوزان مهدی جهاندار شهرستان ادب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۳۵۷۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خنثی‌سازی فتنه مدعیان دروغین مهدویت توسط امام صادق (ع)

امام صادق علیه‌السلام ضمن آنکه بحث و درس‌هایی در زمینه‌های مختلف علمی، معرفتی، فقهی و فلسفی با شاگردان خویش داشتند، فصل جداگانه‌ای را به صورت مستقیم به موضوع مهدویت اختصاص دادند تا از فتنه‌ای عظیم جلوگیری کنند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، عصر امام صادق علیه‌السلام یکی از پر تنش‌ترین و پر هیاهوترین دوران تاریخ اسلام محسوب می‌شود. وجود مکاتب مختلف فکری، تنش‌های سیاسی بین حکام بنی امیه و بنی العباس، و همچنین محصوریت و مظلومیت شیعیان به دلیل بروز اختناقات سیاسی ـ امنیتی بخشی از مسائل مربوط به آن دوران است.

در این بین آنچه که سبب بروز رخنه و فتنه‌ای عمیق برای ضربه زدن به جریان تمدنی دین مبین اسلام بود، رویش مدعیان دروغین مهدویت بود که اتفاقاً از دل جریان عباسیان بر آمد؛ زیرا آنها برای مشروعیت‌‌بخشی به خلافت خود و جلب رأی عمومی، دست به جعل و تحریف روایات زدند و بر خلاف روایات صحیحی که نسل مهدی(عج) را به پیامبر اکرم و امیرالمؤمنین می‌رسانند، روایاتی جعل کردند که امام زمان عجل الله تعالی فرجه را از نسل عباس، عموی پیامبر معرفی می‎کرد، از جمله این روایات، حدیث خُزاعی است که گفت المَهدیُّ مِن وُلدِ العَباس؛ مهدی از فرزند عباس است.

افزون بر اینکه فضای فکری و جوّ قالب بر مردم در سال‌های پایانی حکومت بنی‌امیه به قدری ملتهب و مناسب قیام بود که افراد مختلف به امید رهایی از حکومت ظالمانه و غاصبانه بنی‌امیه دست به قیام‎های متعددی زدند که در این بین موضوع جانشینی یکی از خاندان رسول خدا به عنوان مهدی (عج) از جایگاه ویژه‌‏ای برخوردار بود؛ از مهم‌ترین این قیام‌ها می‌‏توان به قیام زید بن علی، قیام معاویه طالبی، قیام خراسانیان و قیام نفس زکیه اشاره کرد.

تعمیق باورهای مهدویت و مبارزه با مدعیان دروغین در سیره امام صادق(ع)

در چنین شرایطی است که امام صادق علیه‌السلام ضمن آنکه بحث و درس‌هایی در زمینه‌های مختلف علمی، معرفتی، فقهی و فلسفی با شاگردان خویش داشتند، فصل جداگانه‌ای را به صورت مستقیم به موضوع مهدویت اختصاص دادند. در این راستا احادیث متعددی را درباره موضوع مهدویت بیان فرمود تا از تحریف واقعیت جلوگیری شود. از یک سو به بیان شکل و شمایل و نام امام زمان و انتساب ایشان به خاندان رسول خدا صلی الله علیه و آله می‌پرداختند تا مهدی واقعی از مهدی دروغین شناخته شود و از دیگر سو به زمان ولادت آن حضرت در آینده اشاره می‌کردند تا جایگاه مدعیان دروغین مهدویت را متزلزل کنند و از طرفی، به تبیین عصر غیبت و دوران آخرالزمان می‌پرداختند تا نشان دهند هنوز زمان زیادی تا ظهور آن دوران باقی مانده است. دسته‌ای از روایات هم خاصّ شیعیان برای مواجهه صحیح با جریان مهدویت و فتنه‌های آخرالزمان و ارائه تبیین صحیح نسبت به عصر غیبت، دوران قیام امام و عصر ظهور بود.

عبرتی آخرالزمانی از تاریخ امام صادق (ع) / چرا خداوند به دولت‌ها فرصت حکومت می‌دهد؟

در ادامه سه نمونه از این احادیث را می‌خوانیم:

امام صادق علیه السلام درباره خصوصیت‌های ظاهری امام عصر عجل الله تعالی فرجه فرمود: «لَیْسَ بِالطَّوِیلِ الشَّامِخِ وَ لَا بِالْقَصِیرِ اللَّازِقِ بَلْ مَرْبُوعُ الْقَامَةِ مُدَوَّرُ الْهَامَةِ وَاسِعُ الصَّدْرِ صَلْتُ الْجَبِینِ مَقْرُونُ الْحَاجِبَینِ عَلَی خَدِّهِ الْاَیْمَنِ خَالٌ کَاَنَّهُ فُتَاتُ الْمِسْکِ عَلَی رَضْراضَةِ الْعَنْبَرِ؛ دراز قامت متکبر و کوتاه قامت چسبیده [به زمین کوتوله] نیست، بلکه میان قامت است، سیمایی گرد، سینه‌ای فراخ، پیشانی ای باز و ابروانی به هم رسیده دارد و خالی بر گونه راست اوست، چون دانه مشک که بر قطعه عنبر ساییده شده است.»

همچنین در روایتی دیگر درباره لزوم وجود حجت خدا در زمین و ضرورت ملازمت با او فرمود «مَا تَرَکَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ الْأَرْضَ بِغَیْرِ إِمَامٍ قَطُّ مُنْذُ قُبِضَ‏ آدَمُ‏ ع یَهْتَدِی بِهِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ هُوَ الْحُجَّةُ عَلَى الْعِبَادِ مَنْ تَرَکَهُ ضَلَّ وَ مَنْ لَزِمَهُ‏ نَجَا حَقّاً عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ؛ خدای عزوجل از آن زمان که حضرت آدم (ع) از دنیا رفت، هرگز زمین را بدون امام رها نکرد، تا مردم به واسطۀ او به سوی خدای عزوجل هدایت شوند و امام، حجت بر بندگان است، کسی که از او دست بردارد، گمراه شده و آن‌کسی که ملازم او باشد، رهایی یافته است، این حقی است بر خدای عزوجل.» (کمال الدین و تمام النعمة (شیخ صدوق) ج‏1، ص221)

یا در یک روایت با موضوع ارائه تبیین رفتاری در دوران غیبت امام فرمود: «مَا أَحْسَنَ‏ الصَّبْرَ وَ انْتِظَارَ الْفَرَجِ ... َ فَعَلَیْکُمْ بِالصَّبْرِ فَإِنَّهُ إِنَّمَا یَجِی‏ءُ الْفَرَجُ عَلَى الْیَأْس‏»؛ یعنی چقدر صبر همراه با انتظار فرج خوب و زیباست ... بر شما باد بر صبر کردن. جز این نیست که فرج (قائم) در هنگام ناامیدی فرا می‌رسد.» (کمال الدین و تمام النعمة، ج‏2، ص645)

تمام این دست از احادیث تنها گوشه‌ای از اقدامات آشکار امام در راستای مهدویت و امر ظهور بود که همین امر سبب شد تا شیعیان به فتنه نیفتند و از مسیر حقیقی منحرف نشوند؛ چرا که هرگونه انحراف در شیعیان عصر امام، مساوی بود با انحراف شیعیانی که بناست در عصر غیبت با همان احادیث رسیده از صحابه و یاران عترت در زمینه فقه آل محمد صلی الله علیه و آله و معارف بر حق ایشان، عصر غیبت را با کم‌ترین آسیب سپری کنند.

یادداشت: سعید شیری

انتهای‌پیام/

دیگر خبرها

  • خنثی‌سازی فتنه مدعیان دروغین مهدویت توسط امام صادق (ع)
  • بدرود آقای پل استر
  • تصویر شهریار شاعر نامدار ایرانی بر دستان هواداران تراکتورسازی
  • نظامی گنجوی شاعر شهیر تفرشی
  • انتشار اعلان نمایشگاه کتاب
  • انتشار فراخوان بخش ویژه «کتاب و سینما» جشنواره فیلم کوتاه تهران
  • انتشار کتاب «سمفونی رنگ، هارمونی خط»
  • شهردار نیویورک: اعتراضات فتنه است و همین حالا باید جمع شود!
  • ۱۲ طلبه و ۴ مداح که اعضاء بدن‌شان اهداء شد/ انتشار شماره جدید «خیمه»
  • امروز با جامی: قتل عاشق بهانه افتاده ست